Terug

Dag-nachttarief veranderen?

Nadine

Geachte,

 

Onlangs hebben we zonnepanelen laten leggen (12/2015). Is het nodig om onze dag-nachtmeter te laten veranderen naar alleen dagtarief? Volgens Eandis moeten we dan ook een nieuwe kast laten plaatsen. Die van ons is iets kleiner dan volgens hun normen.

 

Bedankt bij voorbaat,

 

Nadine


1 Antwoord

Antwoord van Btechnics

Het verbruik op een teller die teruggedraaid is, wordt op uw elektriciteitsfactuur afgerond naar 0. Dus -1.000 kWh wordt op uw factuur aangerekend als 0 kWh. Aan de meterstand op uw teller verandert niets. Die is het beginpunt voor een volgende meteropname. Als uw meterstand een jaar later -500 kWh is, moet u het verbruik van 500 kWh betalen.

Het afronden gebeurt elke tariefperiode: 1 keer bij de dagteller en 1 keer bij de nachtteller. Voor elke kWh elektriciteit die u overdag ‘teveel’ produceert, wordt de dagteller teruggedraaid. De nachtteller kan enkel terugdraaien in het weekend. Zonnepanelen wekken ’s nachts namelijk geen elektriciteit op.

Het is dus mogelijk dat uw dagverbruik daalt en uw nachtverbruik stijgt ten opzichte van uw vorige meterstanden. Bij het opmaken van de factuur wordt het verbruik van de dagteller afgerond naar 0 kWh. Voor het extra verbruik op de nachtteller moet u betalen.

U kan dit volledig of gedeeltelijk vermijden door uw elektriciteitsverbruik zoveel mogelijk te verschuiven naar weekdagen.

Overschakelen naar een enkelvoudige teller kan voordeliger zijn, afhankelijk van het vermogen van uw zonnepanelen en van uw verbruik tijdens de verschillende tariefperioden. Let op: overschakelen kost geld. De prijs hangt af van uw netbeheerder. Het moment waarop u overschakelt is bovendien cruciaal.

Groeten

Btechnics