Terug

Ik wil nieuwe halogeen lampen plaatsen maar het is een andere Watt?

IkHebVragen

Beste mensen die iets weten over elektriciteit,

 

Gisteren heb ik nieuwe halogeen lampen gaan halen voor in mijn gang omdat mijn oude hun levensduur bereikt hebben en dus niet meer werken. Maar ik heb net gezien dat ik mijn oude lampen van 20W waren en de nieuwe die ik gekocht heb waren van 35W. Wat zou ik moeten doen? Kan dit geen kwaad als ik deze plaats? Waarvoor dient die 15W meer dan mijn oude lampen? Zou ik best teruggaan naar de winkel en lampen met een lagere Watt halen?

 

Met Vriendelijke Groet


1 Antwoord

Antwoord van bedrijf dat niet langer actief is

Dit hangt af van verschillende factoren:

Zijn de lampen 230V (GU10: lamp wordt in fitting gedraaid middels kwartslag draai), dan is dit waarschijnlijk geen probleem. Kijk wel naar het vermogen in W(att) op het armatuur.

Zijn de lampen 12V (GU5,3: lamp wordt in fitting gestoken), dan is het belangrijk dat de transformator niet wordt overbelast.

Zitten de lampen achter een dimmer, ook dan moet je opletten dat het totaal vermogen in W(att) de dimmer niet overbelast.

De 15W meer zal je vooral merken op je elektriciteitsfactuur. Verder is dit moeilijk te vergelijken. Tegenwoordig zijn er halogeenlampen van bvb 120W die evenveel licht geven als lampen van 140W of 150W (zogenaamde eco halogeen). Heb je overigens nog nooit overwogen om de halogeen te vervangen door LED? Deze LED vervangers verbruiken 10x minder elektriciteit dan hun halogeen tegenhangers. Tegenwoordig zijn deze LED vervangers zeker goede alternatieven die naast een lager verbruik ook 10x zo lang meegaan. Voor meer info mag u me altijd contacteren: yves.vrijhoeven@ellico.be