Terug

Mag ik een bijgebouw apart aarden, en zo ja, moet ik dan nog een aarding meenemen in de voedingskabel?

Jeroen C

Beste, 
ik zit met de volgende situatie: Mijn hoofdaansluitng is 3x400 + N à 50A. Nu wil ik hiervan aftakken naar een nieuwe zekeringkast in een bijgebouw, over een afstand van ongeveer 35 meter. De kabel komt toe op een 2de diff van 300mA, om nadien een tiental stroombanen te gaan voeden, waaronder ook enkele 'natte' kringen (30mA).
Mijn vraag is nu de volgende: ik zou graag aan de kast in dit bijgebouw een nieuwe aardingsinstallatie plaatsten, maw aardingsscheider en nieuwe aardingspen(nen). Nu lees is op verschillende plaatsen dat dat niet zo mogen, dat alles na het aansluit punt op dezelfde aarding moet. Klopt dat?
Indien dit wel mag, hoe moet ik dan de 2 aardingsinstallaties met elkaar verbinden:     Met een 4x10 kabel (3P+N), of Met een 5G10 kabel (3P+N+G), waarvan ik de aarding tevens verbind aan de nieuwe aardingsinstallatie?

 

Alvast bedankt 


2 Antwoorden

Antwoord van bedrijf dat niet langer actief is

Beste, je mag de aarding in één en dezelfde instalatie nooit opsplitsen.

Je moet dus een 5G kabel trekken. 

 


Antwoord van Jeroen C

Bedankt voor uw antwoord! Ik heb intussen inderdaad een 5G10 kabel getrokken. Heb ook een extra aardleiding door de wachtbuis getrokken om de genaakbare metalen delen apart naar de aardinstallatie te brengen.