Terug

Waarom staat er spanning op de geleiders als de zekering onderbroken is?

Carlos

Tijdens het voorbereiden van de schilderwerken in mijn gang, heb ik mijn lampen allemaal verwijderd. Vooraleer ik daar aan begonnen ben heb ik de natuurlijk de zekering van de lichtkring afgezet. In een van mijn lampen was de lusterklem helemaal verduurd en tijdens het losmaken is die verbrokkeld, zodoende dat ik het metalen gedeelte moest vastnemen om het los te draaien. Tot mijn verbazing voelde ik dat er nog spanning op de geleiders zat. Eerst dacht ik dat er ergens een condensator in de kring zat die nog moest ontladen en heb ik de geleiders kort gesloten, maar de spanning bleef. Ik ben mijn multimeter gaan halen en tussen beide fasedraden zat er geen spanningsverschil, maar tussen fase (ongeacht de welke) en de aarding 130V. Ik heb via de multimeter ook de stroom gemeten tussen fase en aarding en het was iets meer dan 1 mA. Wat ik ook raar is dat ongeacht of de lichtschakelaar nu op of af stond ik nog steeds via beide geleiders de stroom bleef meten. Mijn multimeter is niet goedkoop (UNI-T) en vrij accuraat, dus ik betwijfel dat het over een foute meting gaat.
Wie kan hier een plausibele uitleg aan geven? 


1 Antwoord

Antwoord van bedrijf dat niet langer actief is

indien u aangesloten bent op een 3x230V~ net is het normaal dat er tussen de fase en aarde 130V~ aanwezig is. (230V/ 1.7321(viekantswortel van 3) =130V.

 

het is niet normaal dat er spanning aanwezig is op geleiders van een cirquit dat vrijgeschakeld is. 

mogelijks meet u verlies van een ander cirquit of hebt u enkelpolige beveiligingen (dit gebeurde soms bij oudere installaties).

is er een diffirentiaal beveiliging aanwezig?